Waar gaat een inbreker naar op zoek in uw bedrijf?

Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) krijgt bijna 40 procent van de ondernemers wel eens met een inbraak te maken. Wat zoeken de dieven in uw bedrijf? En belangrijker: hoe houdt u ze buiten?

Voorwerpen die makkelijk en voor een goede prijs zijn te verkopen, zijn geliefd bij het dievengilde. Vaak gaat de voorkeur uit naar kleine voorwerpen omdat die gemakkelijk mee te nemen zijn. Ook maakt het uit waar de goederen liggen: het magazijn kent een hogere inbraakgevoeligheid dan het kantoor of de winkel. VDE Financieel advies geeft u tips om het inbrekers moeilijker te maken.

  • Stevig hang- en sluitwerk en compartimentering van het pand verlengen de tijdsduur van de inbraak. Zo wordt de kans groter om de dief op heterdaad te betrappen.
  • Regel dat alleen bevoegde medewerkers over bepaalde sleutels beschikken en dat ze daarvoor ook een sleutelcontract tekenen. Zie er vervolgens op toe dat alle deuren ook daadwerkelijk goed worden afgesloten, zonder dat de sleutel in het slot blijft zitten. Bewaar de sleutels niet op plaatsen waar een inbreker ze verwacht.
  • Maak huisregels over wie wanneer waar mag komen, waar gegevens worden opgeborgen en voor wie deze toegankelijk zijn.
  • Verzeker u er van dat waardevolle spullen goed zijn opgeruimd en niet in het zicht liggen. Berg spullen die moeilijk vervangbaar zijn extra veilig op of laat ze als het mogelijk is niet in het pand liggen. Kunt u aantrekkelijke goederen zoals computers niet opbergen? Veranker ze dan.
  • Check na sluitingstijd alle ramen en deuren en zorg dat een eventuele alarminstallatie is ingeschakeld.
  • Regel dat uw bedrijfsdocumenten centraal op een netwerk staan, beveilig ze goed en maak regelmatig een back-up.
  • Laat ervoor zorgen dat inbrekers gemakkelijk gezien kunnen worden. Beperk de hoogte van het groen in de omgeving van uw bedrijf, plaats geen afvalcontainers, pallets en losse hulpmiddelen als ladders in de buurt of tegen uw pand. Zorg ook voor goede verlichting rondom het gebouw.
  • Zorg voor afspraken met naastgelegen bedrijven of omwonenden over sociale controle van elkaars gebouwen. Loop regelmatig om het bedrijfspand of over het bedrijventerrein heen.
  • Enkele spullen zijn misschien niet zozeer waardevol, maar als u ze kwijt bent ervaart u wel veel overlast. Denk aan (auto)sleutel, kentekenbewijs en gevoelige of noodzakelijk informatie op een USB-stick of een draagbaar apparaat.

Zorg tenslotte ook voor een goede goederen- en inventarisverzekering en neem voor advies daarover contact op met VDE financieel advies.