Enorme prijsverschillen op de woningmarkt

Wist u dat u voor ‘slechts’ 250.000 euro in Nieuweschans een vrijstaande woning kunt kopen met een flink perceel, u voor datzelfde geld in Gouda een aardige tussenwoning met tuin krijgt, en in de Amsterdamse binnenstad niets voor dat geld beschikbaar is? Waarom is het ene huis zoveel duurder dan het andere?

Voor een prijsbepaling van een woning is de belangrijkste trigger of er werkgelegenheid in de nabijheid is. Daarbij geldt: hoe meer bereikbare banen, hoe hoger de woningprijs. Alleen al daarom zijn huizen in de Randstad (veel) duurder dan in Oost Groningen.

Vrijstaande woning of rijtjeshuis?

Vanzelfsprekend bepaalt het woningtype de prijs. In ons land bestaat een sterke voorkeur voor vrijstaande huizen, twee-onder-een-kap-woningen en hoekhuizen. In de stad beïnvloedt het woningtype de prijs driemaal sterker dan op het platteland. Ook de aanwezigheid van een tuin wordt in de stad hoger gewaardeerd. En in een stedelijke omgeving zijn vooroorlogse woningen meer waard dan huizen uit andere bouwperiodes. Op het platteland gelden dit soort randvoorwaarden veel minder.

Hoe groter hoe duurder

Belangrijke kenmerken als woningtype, ouderdom, oppervlakte, inhoud, aantal kamers, aanwezigheid van tuin, garage en de staat van onderhoud beïnvloeden de prijs van een bestaande woning voor ongeveer 25% en van een appartement voor ongeveer 20%. Vooral de oppervlakte en inhoud zijn belangrijk: hoe groter hoe duurder. Maar veel kleine kamers in een woning halen de prijs weer naar beneden. Veel kopers vinden dat juist te hokkerig.

Hoe meer groen, hoe duurder

De aanwezigheid van een groene omgeving in de buurt beïnvloedt de prijs positief, met name in de stad. Daarbij is een bosrijke omgeving een echte prijsoppepper, terwijl wonen bij een bedrijventerrein een prijskiller is. Daarnaast laat een goede bereikbaarheid de prijzen stijgen. Opvallend is dat de aanwezigheid van een autosnelweg in de stad tot lagere prijzen leidt en in een landelijke omgeving tot hogere. Kennelijk ondervinden stedelingen hinder van snelwegen, terwijl men op het platteland zonder snelweg al gauw te geïsoleerd woont.

De buren

Last but not least is de sociale status van de buurt sterk van invloed op de huizenprijs. In wijken met een lage sociale status, zijn de huizen relatief goedkoop waarbij het niet uitmaakt of het om grote huizen gaat. In de grote stad wonen heeft meestal veel aanzien, maar binnen de stad verschillen wijken weer van status.

Weg van de stad

Wanneer u op zoek bent naar een grote, goed onderhouden woning met tuin in de Amsterdamse binnenstad, betaalt u de hoofdprijs. Laat u de teugels aangaande uw woning eisen wat vieren, dan zijn uw mogelijkheden een stuk groter. Veel kopers laten de grote stad voor wat het is en zoeken in aangrenzende gemeenten hun heil. Daar zijn de woningen een stuk betaalbaarder!Wilt u weten in welke prijscategorie u een woning kunt zoeken en wat voor u een passende hypotheek zou zijn? Neem dan contact op met VDE financieel advies