Is een persoonlijk noodplan zinvol of overdreven?

Heeft u er wel eens over nagedacht wat er gebeurt in geval van een ramp zoals een brand, een gaslek of een evacuatie? De meeste Nederlanders zijn niet in het bezit van een persoonlijk noodplan. Is het overdreven om er een te hebben terwijl het risico op een ramp maar heel klein is?

Een ingrijpende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een uitslaande brand veroorzaakt veel ellende. Zo kunt u niet meer bij uw bezittingen of belangrijke documenten. En juist die heeft u nodig om bepaalde schades af te handelen. Is op dat ongelukkige moment ook uw telefoon in huis? Het bereiken van uw partner, kinderen en familieleden kan dan knap lastig worden. Want wie kent vandaag de dag nog telefoonnummers uit zijn hoofd?

Altijd op stap met de polismap?

Volgens Het Rode Kruis zou iedereen een persoonlijk noodplan moeten hebben voor noodsituaties. Daar werd in de media enigszins smalend op gereageerd. Zouden we nu werkelijk steeds voorbereid zijn op allerlei risico’s? Moeten we bij wijze van spreken onze polismap en paspoort meenemen als we even een boodschap gaan doen? Uiteraard gaat dat een stap te ver.

Toegang tot uw gegevens

Maar als u vervolgens bestudeert naar wat volgens het Rode Kruis handig is om te regelen, valt het allemaal wel erg mee. Het komt er vooral op neer dat u gegevens noteert en digitaal of fysiek bewaart op een plek die voor u altijd toegankelijk is. De organisatie heeft daarvoor op de website een document geplaatst, dat u kunt downloaden en opslaan in een cloud. Maar u kunt het uiteraard ook printen. Een karwei dat u in een verloren uurtje vrij gemakkelijk kunt doen. Het voordeel is dat u bij een gebeurtenis snel zaken in gang kunt zetten en belangrijke personen zonder veel moeite kunt bereiken.

VDE financieel advies is er voor u

In het geval dat u zelf uw polissen heeft afgesloten, is het zeker aan te raden om de gegevens op een veilige en toegankelijke plek op te slaan. Heeft u uw verzekeringen bij ons ondergebracht, dan beschikken wij vanzelfsprekend ook over uw belangrijkste verzekeringsgegevens. Neemt u contact met ons op, dan heeft u snel weer alles bij de hand. Bovendien staan we in dat geval voor u klaar om de schadeafhandeling op te starten en in de gaten te houden en houden we in de gaten of de verzekeraar dit snel en goed afwikkelt.