Geef aandacht aan de ontbindende voorwaarden

Als u een woning gaat kopen, wilt u geen risico’s lopen. Immers, het gaat om enorme bedragen. Ontbindende voorwaarden in een koopcontract zijn daarom belangrijk. Weet u echt wel wat de ontbindende voorwaarden exact inhouden?

Veel huizenkopers zijn niet goed of onvoldoende op de hoogte  van de ontbindende voorwaarden in hun koopcontract. Dat blijkt uit een recente enquête van minister Ollongren. Het bleek dat 6 procent niet meer wist welke voorwaarden in hun contract stonden en maar liefst 10 procent kon de prijsklasse van het huis dat ze hebben gekocht niet noemen. Als u een koopcontract tekent, is het verstandig om aandacht te schenken aan de ontbindende voorwaarden.

Welke ontbindende voorwaarden?

Zodra de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend, is de koop van een huis definitief.
Ziet u daarna toch van de koop af, dan moet u een flinke boete betalen. Maar als u ontbindende voorwaarden opneemt in de koopovereenkomst, heeft u wél de mogelijkheid om in specifieke situaties zonder boete de koop ongedaan te maken. Een koopcontract kan verschillende ontbindende voorwaarden hebben.

Financiering

Stel: u koopt de woning terwijl u de financiering bij de bank nog niet rond heeft. Ga dan voor een   financiering onder voorbehoud. Gaat de hypotheek onverhoopt niet door, dan kunt u boetevrij van de koop af zien.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Voor een hypotheek met een maximum van € 265.000, kunt u in aanmerking komen voor Nationale Hypotheekgarantie. Dikwijls laat de goedkeuring even op zich wachten. Daarom is het niet onverstandig om in de koopovereenkomst een NHG-voorbehoud op te nemen. Wordt de NHG afgekeurd, dan bent u niet aan de koop gehouden.

De bouwkundige staat

Leuk hoor, een vooroorlogse woning. Koop het echter alleen op voorwaarde dat u niet voor onverwacht hoge herstelkosten komt te staan. Sinds februari van dit jaar staat er standaard een bouwkundig voorbehoud in de modelcontracten die veel makelaars gebruiken. Alleen dan kunt u boetevrij van de koop afzien als uit een bouwkundig rapport blijkt dat de herstelkosten veel hoger uitvallen dan vooraf begroot.

Restschuld

Indien de woning die u verkoopt niet voldoende oplevert om uw hypotheek mee af te lossen, dan is er sprake van een restschuld. Deze zal u moeten kunnen financieren. Het kan anders zijn dat u uw woning niet kunt verkopen. Ook dan kunt u uw nieuwe woning niet kopen en zult u een boete moeten betalen. Tenzij er een restschuldvoorbehoud in het koopcontract staat. Let op! Ook de verkoper kan een restschuldvoorbehoud in het contact op laten nemen.

Het bestemmingsplan

Indien u wilt gaan wonen in een bedrijfsruimte, maar u weet nog niet of de gemeente daarmee akkoord gaat. U kunt dan gerust het koopcontact tekenen, maar neem wel een voorbehoud bestemmingsplan op. U voorkomt dan de boete als de gemeente de ruimte niet als woonruimte aanmerkt of niet akkoord gaat met uw verbouwingsplannen.

Eigen huis niet verkocht

U gebruikt de opbrengst van uw eigen huis om de nieuwe woning (deels) mee te financieren. Maar wat als de verkoop niet lukt? Met een no-risk clausule kunt u de koop afblazen zonder bang te zijn voor een boete.

De aanschaf van een woning is een van de belangrijkste financiële beslissingen in uw leven. Spreek daarom met VDE financieel advies door waar u dan aan moet denken en ook welke hypotheek bij u past. Neem contact op met ons kantoor voordat u grote financiële stappen maakt.