De meeste ongelukken gebeuren thuis

Een ongeluk zit verreweg het vaakst in een klein hoekje in eigen huis! Best logisch eigenlijk aangezien je relatief veel tijd thuis doorbrengt. Opvallend genoeg is er maar weinig aandacht voor preventie. Wat zijn de grootste risico’s thuis?

Gevallen

Eerst wat schokkende cijfers: in 2016 verloren 3654 mensen het leven door een val en ruim 37.000 mensen kwamen door een val terecht op de Spoedeisende Hulp. Ruim een derde had daardoor een heupfractuur en 15 procent had hersenletsel opgelopen. Beide vormen van letsel kunnen leiden tot blijvende invaliditeit. De slachtoffers zijn vooral ouderen. Hoe kunt u het risico op een val verkleinen?

Een veiliger thuis is makkelijker dan u denkt

Goede verlichting, een veilige trap en anti-slipmateriaal zijn een aantal eenvoudige zaken die uw huis direct aanmerkelijk veiliger maakt. Hulpmiddelen zoals een rollator en een stoeltjeslift zijn dat feitelijk ook. Draag ook goede, stevige schoenen met een lage hak en voldoende profiel.

Let op uw gezondheid

Het is belangrijk om uw ogen regelmatig te laten checken. Houd verder uw vitamine D op peil voor sterke botten en zorg dat u voldoende calcium binnenkrijgt. Blijf daarnaast in beweging. Maak iedere dag een ommetje of doe mee aan een speciaal valpreventieprogramma dat gericht is op balans en spierkracht.

Doe-het-zelven

Volgens recente schattingen ontstaan er jaarlijks zo´n 130.000 letsels tijdens doe-het-zelven. Hiervan moeten er zo´n 16.000 behandeld worden bij de Eerste Hulp. Met name de handen zijn kwetsbaar: doorgesneden pezen en zenuwen, botbreuken en geamputeerde vingers zijn op dit punt helaas orde van de dag. Verwondingen met een cirkel- of kettingzaag komen het meest voor, gevolgd door het stanleymes. Maar ook de grasmachine, de schuurmachine en de slijptol zijn vaak boosdoeners. Niet zelden leidt een ongeval tot blijvend letsel. Hoe kunt u veilig klussen?

  • Zorg dat u fit en uitgerust start met een klus
  • Houd uw werkplek netjes, ook tijdens het klussen
  • Draag geen losse kleding of accessoires
  • Draag stevig schoeisel en de juiste beschermingsmiddelen
  • Werk met goed onderhouden gereedschap
  • Werk met goed licht

Brand

Elk jaar zijn er 80.000 mensen met brandwonden bij de huisarts of huisartsenpost. Voor maar liefst 1.300 slachtoffers van brandwonden is opname in het ziekenhuis noodzakelijk. En in 2016 kwamen er 768 terecht in een brandwondencentrum. De belangrijkste oorzaken van brand zijn roken (19%) en kortsluiting of een defect apparaat (13%). Misschien een open deur maar ga daar veilig mee om.

Ongevallenverzekering

Als u een ongevallenverzekering heeft, kunt u rekenen op een uitkering als u blijvend invalide raakt door een ongeval. Ook kunt u kiezen voor een uitkering bij overlijden. Uw nabestaanden hebben dan financiële zekerheid. Meer weten? Neem contact op met VDE financieel advies