Zorgeloos en prettig wonen in het studentenhuis

Gaat uw zoon of dochter op kamers in een studentenhuis? U zult ongetwijfeld helpen met het opknappen of met de verhuizing. De uitgelezen kans om te bespreken hoe de woning goed bewoond word zodat uw kind problemen kan voorkomen.

Diefstal

Helaas zijn studentenwoningen voor inbrekers een (veel te) gemakkelijk doelwit. Zo worden kamerdeuren worden vaak niet op slot gedaan na vertrek. Mocht er een vreemde door het huis lopen, dan wordt dat dikwijls niet als verdacht aangemerkt. Tijdens de zomermaanden kunnen dieven gemakkelijk binnenkomen omdat studenten vaak ramen en deuren open laten staan.

Een goed onderhouden onderkomen

Het komt maar al te vaak voor dat er defecten zijn in een studentenhuis. Een kapot toilet, schimmel in de badkamer, een onbetrouwbare trap of lekkage in de keuken. Hoewel de verhuurder verantwoordelijk is voor het herstel, is niet iedere huisbaas even plichtsgetrouw. Hoe krijg je hem als student wel zo ver?

  • Communiceer helder en duidelijk. Stuur dus een overzichtelijke mail over het probleem en vraag de huisbaas daarover in gesprek te gaan. Geen reactie? Stuur een reminder of bel hem op.
  • Nog geen respons? Stuur dan een melding van gebreken, noem wat er mis is en geef aan dat jullie een huurverlaging gaan aanvragen als het niet wordt opgelost. Controleer bij de Huurcommissie hoe sterk je staat of ga langs bij een Juridisch loket.
  • Andere mogelijkheid: schakel zelf een expert in voor de reparatie en stuur de rekening door naar de huisbaas. De vraag is of hij die gaat betalen. Vraag daarom bij de rechter of die je wil machtigen.
  • Ga de reparatiekosten liever niet in mindering op de huur brengen. Hier kan de verhuurder met succes bezwaar tegen maken.
  • Bouw een dossier op en bewaar alle e- mails van en naar de huisbaas.

Brandgevaarlijk

Het is een feit dat zowel verhuurder als bewoners zijn verantwoordelijk voor de brandveiligheid. De verhuurder moet zorgen dat er rook- of brandmelders zijn en voldoende (gecontroleerde) blusmaterialen. In maar liefst de helft van de studentenhuizen schort het daaraan. Ook moet de woning aan bepaalde bouwtechnische eisen voldoen. De studenten zijn verantwoordelijk voor hoe ze met de woning omgaan. Zo mogen vluchtwegen niet geblokkeerd worden door fietsen, kratten of andere spullen die in de gang staan. De blusmaterialen moeten toegankelijk zijn. En maak een vluchtplan. Die ontbreekt namelijk in tachtig procent van de studentenhuizen.

Kostebare bezittingen

Van alle studenten noemt bijna iedereen dat hun laptop en smartphone in de top drie van bezittingen staan waarover ze zich het meeste zorgen maken. Goed verzekeren voorkomt een financiële strop bij diefstal of schade. Neem contact op met VDE Financieel Advies om te bespreken hoe deze spullen het best te verzekeren zijn, ook buitenshuis.